Het Beukenplein

Het Beukenplein ligt midden in de Oosterparkbuurt, een wijk die werd aangelegd in de negentiende eeuw. Van oorsprong was het de bedoeling om een wijk 'op stand' te realiseren. Er werd steeds meer bezuinigd op de budgetten en de huizen die gebouwd werden, werden steeds kleiner. Alleen rondom het Oosterpark is nog te zien hoe de oorspronkelijke plannen er uit zagen. 

Beukenplein ca. 1927


In de buurt vestigden zich met name katholieke en Joodse stadsgenoten zich. De katholieken vestigden zich daar vanwege het Annapaviljoen, een onderdeel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, nu OLVG. De Joodse stadsgenoten kwamen hier door de saneringen in Joodse buurten. 

Het Beukenplein was een plek waar verschillende (Joodse) ondernemers hun nering hadden. En dat is nog steeds te zien. 

Beukenplein 3 – familie Zwaaf
Vlak na het bombardement op Rotterdam kwam de familie Zwaaf, die een kruidenierszaak had op de Helmersstraat in Rotterdam, naar Amsterdam. De Helmersstraat was volledige weggebombardeerd en op het Beukenplein 3 vonden zij een locatie voor een nieuwe winkel. Deze winkel hebben zij vanaf 1940 tot begin 1943 kunnen voeren.
Vader Isaäc (Amsterdam, 24 juli 1884) en zijn tweede vrouw Roosje Reens (Amsterdam, 12 maart 1890) werden gedeporteerd en vermoord in Sobibor op 2 juli 1943. De foto onder is van het Beukenplein, waarschijnlijk in 1941. De winkel van Isaac en Roosje is rechts te zien.

(bron: Joods Amsterdam (link)

16 mei 1967 Bron: Stadsarchief Amsterdam / Arsath Ro'is, J.M.
21 oktober 1976 Bron: Stadsarchief Amsterdam / Arsath Ro'is, J.M.
5 september 1979 Bron: Stadsarchief Amsterdam / Arsath Ro'is, J.M.
18 mei 1983 Bron: Stadsarchief Amsterdam
Bron: Stadsarchief Amsterdam
4 augustus 1928 Bron: Stadsarchief Amsterdam