Herman & Herman wil een ouderwets eetcafé zijn: ‘Waar je groenten krijgt bij je biefstuk, patat bij je hamburger, en waar voor je geld’

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Eetcafé Herman & Herman aan het Beukenplein in Oost, waarvan de eigenaars, hoe toepasselijk, Caroline en Theo heten.

 2 december 2024, 03:00

Amsterdammers die de gentrificatie van zowat elke buurt met lede ogen aanzien, die het beu zijn om telkens maar boerderijkippetjes te moeten eten en wel wat anders aan hun hoofd hebben dan hun gezichtsbeharing, die zijn welkom bij Herman & Herman aan het Beukenplein.

Geen Herman

Eigenaren Caroline en Theo Leijnse (60) hebben gemeen dat ze allebei geen Herman heten. Ook hun vaders hadden veel met elkaar gemeen: ze heetten allebei wel Herman, groeiden allebei op in Amsterdam-Oost, en waren allebei ‘echte levensgenieters’. Aldus Theo, die net de laatste hand heeft gelegd aan het overdekte en verwarmde terras in de zonnige hoek van het plein. “Wat ik in de stad miste, was een ouderwets eetcafé waar je groenten krijgt bij je biefstuk, patat bij je hamburger, en waar voor je geld.”

De vaders Herman en Herman zijn niet meer, maar ‘Herman & Herman zijn de gezelligste buren op het Beukenplein,’ was het idee. Dus elke wedstrijd van Ajax op televisie, dit seizoen meer kerstversiering dan in heel Bethlehem, stampotten op het menu ‘voor een leuke prijs’, en kabouterbier van de tap.

Kabouterbier 2.0 van de tap

Theo: “We zijn het eerste café in Amsterdam met La Chouffe van de tap, heb jij ook eens een primeur.” Let wel: dit is La Chouffe met ‘de geüpgradede kabouter, zeg maar de kabouter 2.0’. Er is overigens ook Hertog Jan van de tap, en deze maand glühwein voor 4,50 euro.

Het vlees op het menu komt van slagerij Pouw op de Haarlemmerdijk – want “die hebben eigen koeien, dan weet je tenminste een beetje wat je eet” – de groenten van de buurtsuper om de hoek, en drankenhandel Moos levert wijn, fris en sterk. De koffie is van Fleur de Café, een geurig bakje dat bovendien wordt geserveerd in een praktische, asymmetrische kop en schotel met erbij een Eberhardje (het Amsterdamse koekje dat mede door Holtkamp werd ontwikkeld).

De sfeer in het café: “Ongedwongen, alles kan en alles mag, echt Amsterdams, het liefst zie ik hier een vrouw met een hoofddoek naast een yup op het terras zitten.”

Van apfelstrudel naar verkering

De pubquiz was al bijna volgeboekt voor de bekendmaking dat er een pubquiz zou zijn, “met kerst doen we het daarom buiten”. Is er geen quiz, dan is er een spelletjeskast van La Chouffe, zijn er tijdschriften en, vooral: zijn er de andere gasten om mee te ouwehoeren. Want dat is toch, al met al, waar het om gaat in je buurtcafé annex stamkroeg. Theo: “Vergeet niet te melden dat onze specialiteit apfelstrudel is, huisgemaakt door mijzelf. De buurjongen nam z’n date mee hierheen voor een strudeltje en heeft nu vaste verkering. Een betere aanbeveling is er toch niet.”

Herman & Herman

Beukenplein 3hs, Oost

Uitgegentrificeerd

Het Beukenplein is onderhand wel een beetje uitgentrificeerd: op een na alle winkelpanden zijn bezet en niet per se met de minste neringdoenden: Jan van Beek voor uw meubels, Eriks voor uw delicatessen, ‘restobar’ Massalia voor uw honger en wijnbar Clos tegen de ergste dorst. Ook van de partij: restaurant ThaiCoon, café Leo, De Oliebollenbakkerij, ‘postkantoor’ Primera, een Beter Horen, de hippe koffiebar Bru en de onvolprezen slijterij van Mike Janssen.

Op komst is Pizzeria Spazio, vrijwel naast de Hermannen. Al met al is het Beukenplein – weliswaar wat stenig – een afwisselend plein waar zo nu en dan een junkie op een gejatte fiets nog eens oud-Mokums de boel bij elkaar gilt.

Dank aan Angela Baas Fotografie
Dank aan Dylan van Eijkeren